Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 26. péntek // Ervin névnap

Felavatták a mesteredző síremlékét

2015. május 23., szombat
Családtagok, egykori tanítványok és a VEDAC sportolói, edzői, vezetői emlékeztek meg a 10 éve elhunyt kalapácsvető mesteredzőről, Szabó Ernőről.

Május 23-án, szombaton, 11:00 órakor, a Vámosi úti temetőben avatták fel a mesteredző síremlékét. A szakadó esőben zajló megemlékezés meghitt hangulatban zajlott, az elhunyt családja nevében Szabóné Harlai Katalin ismertette a mesteredző életútját, és néhány emlékezetes történetet is elmesélt a megjelenteknek.

Szabó Ernő, atléta mesteredző 1954-ben született Győrben. A Rába-parti városban, Gyimes Győző kezei alatt ismerkedett meg a dobóatlétikával. 1977-ben megházasodott, majd Veszprémbe költözött. Ezt követően döntötte meg a kalapácsvető olimpiai bajnok Csermák József megyecsúcsát, amelynél nagyobbat csak mintegy tizenöt év múlva tanítványa, Kiss Balázs dobott. Szabó Ernő 1980-ban kezdett edzősködni a Bakony Vegyész TC-ben. Alázatos, kitartó munkájának meglett az eredménye, tanítványai több száz országos bajnoki érmet szereztek az évek során, s 1991-től szinte minden korosztályos világversenyen képviselték a magyar színeket. Tanítványai állandó vendégnek számítottak otthonában, bárki bármikor kereshette ügyes-bajos dolgaival. Sokaknak többet jelentett egyszerű edzőnél. Egy kicsit az édesapja volt mindenkinek. Legsikeresebb tanítványa, Kiss Balázs 1996-ban szerzett olimpiai bajnoki címet kalapácsvetésben. Szabó Ernő 2005-ben hunyt el tragikus hirtelenséggel. Emlékét özvegye, Szabóné Harlai Katalin ápolja rangos dobóversenyek rendezésével, valamint Szabó Ernő nevét viselik a Balaton Bajnokság kalapácsvető versenyszámai is.