Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 27. szombat // Zita névnap

Két év legjobbjait jutalmazták

2023. december 01., péntek
Az idén átadott, impozáns ActiCity adott otthont a Veszprémi Sportgálának, ahol a 2022-es és 2023-as év legjobbjait díjazták, köztük egyesületünk több sportolóját is színpadra szólították.

Egy év szünet után Veszprém város ismét megrendezte a hagyományos sportdíjátadó gáláját. Az Európa Kulturális Fővárosa évad miatt az idén különösen nagyszabású eseményt tartottak, ahol Molnár Mátyás, a Magyar Televízió sportriportere látta el a házigazda szerepét.

Porga Gyula, a város polgármesterének köszöntőjét követően Veszprém eddigi egyetlen olimpiai bajnoka, Kiss Balázs mondott beszédet, majd átadták az elismeréseket, ahol a VEDAC több sportolóját is díjazták.


Kiss Balázs

A 2022-es eredményeket elismerve színpadra szólították Gosztolai Máriát, aki a szenior világbajnokságon diszkoszvetésben szerzett ezüstérmet az M70-es korosztályban.

Az utánpótlásban elismerést vehetett át Kövér Fanni gerelyhajító, aki az U20-as világbajnokságon végzett az ötödik helyen, míg az U20-as korcsoportban országos bajnoki címet érdemelt ki. Színpadra szólították Csatári Jázmin kalapácsvetőt, aki az U20-as világbajnokságon az előkelő kilencedik helyezést érte el.

A 2022-es eredményei elismerése gyanánt Polgármesteri Különdíjat kapott Csekő Miklós, aki az U20-as világbajnokságon a 11. helyen zárt.

A 2023-as esztendő is bővelkedett veszprémi sportsikerekben. Elsőként Pásztor Bence kalapácsvető lépett a publikum elé, aki az idén befejezi aktív sportolói pályafutását. A VEDAC kiválósága az utánpótlás versenyek tekintetében a veszprémi atlétika történetének legeredményesebb atlétája volt, hiszen 2011-ben megnyerte az ifjúsági világbajnokságot, az EYOF-ot, kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes, egyszeres Európa-bajnoki második, az U23-as Európa-bajnokságon második és harmadik helyezésnek is örülhetett.

A szenior sportolók közül ismét díjat kapott Gosztolai Mária, aki ebben az évben a szenior Európa-bajnokságon súlylökésben aranyérmet vehetett át. Ugyancsak jól teljesített Kósa Zoltán, aki a szenior Eb-n 400 méter gátfutásban hetedik helyen ért célba.

Az utánpótlás sportolók között ismét díjazták Kövér Fannit, aki a junior Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel a korosztályos kontinensvetélkedőn Csatári Jázmin kalapácsvető. Csekő Miklós kalapácsvető is harmadik helyet ért el ezen a megmérettetésen, ezért természetesen ő sem maradhatott ki a díjazottak közül. A három U20 EB bronzérmes épp Tenerifén készül a következő szezonra, így Kövér Fanni és Csatári Jázmin díjait édesapjuk, Csekő Miklóséit csapattársa, Pásztor Bence vette át.

Veszprém Város Sportjáért Díjban részesült 2023-ban Szabóné Harlai Katalin. A tapasztalt versenybíró nélkül nehezen lehetne elképzelni dobóversenyt a városban. Kati néni saját munkakörében igazi klasszis, hiszen nemcsak a veszprémi és környékbeli dobóversenyek állandó résztvevője, szervezője, hanem a rangos Gyulai Memorial atlétikai viadalon és a csapat Eb-n is a kalapácsvetés vezetőbírája volt. Futóként kezdte pályafutását, igazi jolly jokernek számított, hiszen a rövidebb 100 méteres távtól 800-ig bezárólag minden számban bevethető volt, éppen ahogy a csapatnak szüksége volt rá. Az élet a dobóatlétika felé sodorta. A VEDAC dobóversenyein precíz, lelkiismeretes munkavégzésével ápolja egykori férje, Szabó Ernő mesteredző hagyatékát. Sportolócentrikus bíráskodásáról ismert atlétikaberkekben, a VEDAC közösségének egyik legértékesebb tagja. Kati néni sajnos egy baleset miatt nem tudott részt venni az eseményen, ezért a díját Németh Attila, a VEDAC ügyvezetője vette át.

Polgármesteri különdíjban részesült Fertig Fanni kalapácsvető, aki az EYOF-on ötödik lett.

Az ünnepi gálán ezúttal is kiosztották az Év sportpillanatai címet. Az idén háttérbe szorultak a csapatsportok, főként az egyéni sportolók nagy pillanataira emlékeztek a szurkolók. Harmadik lett a VEDAC történelmi szereplése az U20-as Európa-bajnokságon, ahol Kövér Fanni, Csatári Jázmin és Csekő Miklós egyaránt bronzérmet szerzett. Második helyen zárt Sipos Regina, aki kick-boksz sportágban szerzett Európa-bajnoki címet. A versenyt a Sportolj Velünk SE válogatott futója, Kéri Bianka nyerte, aki az idei budapesti atlétikai világbajnokságon, 800 méteren bejutott az elődöntőbe.

Fotó: Pesthy Márton