Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 28. vasárnap // Valéria névnap

Kétmillió forint sportfejlesztésre

2023. november 29., szerda
A közel 4500 résztvevővel lezajlott Valeo-Rotary Futónap eredményei alapján kétmillió forint értékben adott át hasznos sporteszközöket a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és egyesületünk november 28-án, a Városi Stadion futófolyosóján.

Az októberben megrendezett, a VEB2023 által is támogatott „Fuss az Iskoládért!” programon a létszámarányosan legtöbb diákot megmozgató Veszprém vármegyei iskolákat díjazták. A sporteszközök között voltak kosár-, futball-, futsal-, kézi-, floorball- és röplabdák, ping-pong ütők és hálók, tollaslabda, badminton és strandröplabda háló szett, darts tábla, mölkky készlet, jelölő mezek, tatami, bordásfal, szabadtéri eszközök, frizbi, turnball szett, ugrókötél, koordinálciós létra, szöges cipők, sípoló rakéta és medicin labdák.

"Fuss az iskoládért 2023 métert!" - ezzel a felszólítással hívta az eddigi legnagyobb létszámú veszprémi futónapra a résztvevőket 2023. október 1-én a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém. Az előző napi viharos szél sem riasztotta el az idén már több, mint négyezer lelkes résztvevőt, akik végül szolid napsütésben a Barátság parkból indulva a Jutas lakótelepet körbe futva teljesítették a felkészültségüknek megfelelő távok valamelyikét.

- A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület legfontosabb céljai közé tartozik többek között az egészség megőrzése, a rászoruló és tehetséges fiatalok támogatása, a környezetvédelem és a közösségfejlesztés – mondta Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület elnöke. – Öt esztendővel ezelőtt megkerestük a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubot, hogy egy olyan programot szervezzünk közösen, melynek az értékei között megjelenik a helyi közösségek együttműködésének fontossága, illetve a közösség összetartó erejének növelése az együttesen megélt élmények által. Az idei futónapra 7 db Veszprém vármegyei településről több, mint 4.500 résztvevő érkezett. Az induló 26 db iskolából 3253 tanuló összesen 6.580.819 diák-métert teljesített, ami 156 maraton távolságnak felel meg. A 2.000.000 forint sporteszköz támogatás a 9 győztes iskola között a résztvevő diákok részvételének arányában került elosztásra – emelte ki Hartmann Péter, az egyesület elnöke.

A futóversenyeknek korábban is volt már hagyománya Veszprémben, ezt gondoltuk újra, és az eddigi rendezvényekhez képest új helyszínen - a Barátság parkban - idén már harmadik alkalommal hirdettük meg a „Fuss az iskoládért!” futónapot az iskolák sportszer-beszerzésének támogatására – mondta Pató Sándor, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és a VEDAC elnökségi tagja. Olyan sporteszközöket vásároltunk, amikre ténylegesen szükségük van a tanulóknak, melyeket a VEDAC edzőinek szakértő segítségével a helyi testnevelő tanárokkal együtt választottuk ki. A projekttel érintett célközönség a megyei jogú város és a Veszprémi járás településeinek 5-20 éves korosztályához tartozó gyermekek és fiatal felnőttek (óvodások, iskolások, tanulók), azaz összesen több, mint 10.000 fő. Boldogok vagyunk, hogy idén már több, mint négyezer jelentkező adta le a nevezését. Megállapíthatjuk, hogy a VALEO-Rotary Futónap a 2023-as évben Európa Kulturális Fővárosaként működő Veszprém és Balaton régió egyik meghatározó, közösségteremtő pillérévé vált.

– A várható kétmillió forint sporteszköz támogatás fejében jórészt a rendkívül lelkes testnevelők és tanárok mozgósították a diákokat, hisz minden befutó támogatni tudta a saját iskoláját – mondta el Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója. Az eredményes mozgósítás visszaigazolást adott arról, hogy szükség van az iskoláknak sporteszközökre, és egy hasznos ügyet szolgálunk. Ezt a komoly támogatást idén már harmadik alkalommal sikerül átadni, és az esemény sikere „kötelez” minket arra, hogy folytassuk a hagyományt. Veszprém egy igazán sportos város, rendkívül széles sportági palettával, bízunk benne, hogy az eszközök beszerzésével az iskolai sportot széles körben tudjuk támogatni. Néhány héttel ezelőtt a Sportegyesületek Országos Szövetsége által szervezett, "A sportegyesületi szabadidősport megújulása" című konferencián széles plénum előtt mutathattam be a projektet, melynek eredményeként voltak érdeklődő sportegyesületek, akik megvalósítanák a programot a saját településükön. Elképzelhető tehát, hogy néhány éven belül más városokban is találkozhatunk a „Fuss az iskoládért! futónappal, és országos szinten is példát tudunk mutatni.

A sporteszközök átadása után a hagyományoknak megfelelően kölyökatlétika versennyel folytatódott a program az eseményen megjelent több mint száz iskolás gyermek részvételével.

A futónapról készült összefoglaló videó itt érhető el:

https://youtu.be/VZTxxG_cdiY