Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. május 02. csütörtök // Zsigmond névnap

Ezrek futottak a Barátság parkban

2023. október 07., szombat
Ismét óriási sikert hozott a Fuss az iskoládért! futóverseny, a Valeo-Rotary Futónap, amelyen több mint háromezren teljesítették a 2023 méter hosszú távot.

Az idén új helyszínen, a Jutasi úti Barátság parkban gyűlt össze a hatalmas tömeg a hagyományos Fuss az iskoládért! futóversenyen, amelyet Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és egyesületünk szervezett meg. A COVID után újraindított eseménynek főtámogatója a VALEO Hungary, de a rendezvény a VEB2023 – Európa Kulturális Fővárosa programban is helyet kapott.

Az esemény több célt is megfogalmazott: a sportolás, mozgás népszerűsítését, valamint a helyi iskolák sportfelszereltségének támogatását. A rendezvény névadó szponzorainak köszönhetően évről évre többszázezer forintos sportszervásárlási utalványt kapnak azok az iskolák, amelyek létszámukhoz viszonyítva a legtöbb diákot tudják mozgósítani, összesen kétmillió forint értékben.

Porga Gyula polgármester és Németh László Rotary district kormányzó (2021-2022) köszöntője után közös bemelegítéssel indult a nap, amit Réti Ildikó a Hifitness szakmai vezetője vezényelt le. Az idén 2023 méteres táv, vagyis egy kör várt a jótékonyságot szolgáló futam résztvevőire a Barátság-parkban. A futamot Porga Gyula polgármester indította.

A futamon több mint háromezren indultak. A 600 ezer forintos sportfejlesztési támogatást, egyben a fődíjat, a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola szerezte meg. Mögötte másodikként zárt a Hriszto Botev Általános Iskola 450 ezer forintos támogatással. A harmadik helyért 300 ezer forint járt, s ezt a Dózsa György Általános Iskola érdemelte ki, míg a 4. Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola 150 ezer forintos óriáscsekket kapott.

A veszprémi Padányi, a nemesvámosi Petőfi Sándor, a veszprémi Cholnoky Jenő, a Simonyi Zsigmond és a Herendi Német Nemzetiségi Általános Iskola 100-100 ezer forintos utalványt vihetett haza sorsolás útján.

A 2023 méteres távon kívül megrendezték a 9600 méteres futást, ahol abszolútban Honti Marcell győzedelmeskedett 33:30.3 perccel, míg mögötte alig lemaradva klubtársa Odonics Gábor végzett 33:2.6 perccel. Mindketten a VEDAC sportolói. A bronzérmet Nagy Patrik vehette át az SVSE-től 33:44.2 perces futással.

A nőknél a legjobb eredményt Brassay Réka érte el 39:07 perccel, mögötte végzett Rédling Renáta (40:35) és Szemán Kitti (40:42). Valamennyien a VEDAC-ot erősítik.

Szenior férfi kategóriában Pénzes Balázs bizonyult a legjobbnak (45:02), Domán Gábor (Tapolcai Honvéd, 49:02) ezüst-, Orbán Zsolt (51:26) bronzérmet vehetett át. A nőknél Dr. Kovács Krisztina (FÖFE, 50:06) nyert, megelőzve Dombi Melindát (01:06:23).

A futást követően a résztvevők tombolasorsoláson vettek részt, ahol a támogatók jóvoltából értékes díjak is gazdára találtak.

A rendezvény további újdonsága a korábbi évekhez képest, hogy a futáson kívül is több program várta a gyermekeket és a felnőtt közönséget. Így a VEB2023 ajándék jármű mellett a kilátogatók a Honvédség sátrában kipróbálhatták a lézerlövészetet, mászhattak a Fightres Run kitelepült pályaszakaszán, ismerkedhettek a fenntartható életmóddal a Pannon Egyetem standján és játszhattak a Családi Társasjáték Egyesület játékaival. Kipróbálhattak számos mozgásformát a VESC (Veszprémi Egyetemi Sportklub) közreműködésével és izgalmas nyereményeket szerezhettek a Raiffiesen és a VEB2023 lounge területén.