Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 18. csütörtök // Andrea névnap

Hárman a döntőben

2022. augusztus 12., péntek
Korábban még sosem fordult elő, hogy a junior atlétikai világbajnokságon három döntős eredményt is fel tudjunk mutatni. Most Kövér Fanni, Csatári Jázmin és Csekő Miklós is bejutott a legjobbak közé a kolumbiai Caliban lezajlott U20-as viadalon és ott szép teljesítménnyel helyt állt.


Kövér Fanni

Időrendben haladva: előbb Kövér Fanni gerelyhajító selejtezett sikeresen, 52.73-as első kísérletével kiharcolta a finálés szereplést. Itt a rendkívül sűrű mezőnyben 54.38 méterig jutott, és végül ötödik helyen zárt Török Krisztián tanítványa, ami a magyar válogatott 2. legjobb eredményének bizonyult.

Csekő Miklós is sikerrel vette a selejtezőt a férfiak kalapácsvető számában, az első kísérletre végrehajtott 74,07 méteres dobásával. A döntőben aztán 71.10 méteres produkcióval a tizenegyedik helyen végzett.


Csekő Miklós

Csatári Jázmin az egyéni csúcsát megközelítve jutott be a döntőbe 61.98 méterrel. Zentai Tibor és Dobos Máté tanítványának a finálé rendkívül kalandosra sikeredett. Eső miatt a második sorozat után félbeszakadt a verseny, négy órás kényszerszünet következett. Végül Jázmin 60.16 méterrel a kilencedik helyet érte el.


Csatári Jázmin

Zentai Tibor, a VEDAC Dobóakadémia szakmai vezetője elmondta, mindhárom sportoló első éves junior, így további egy év vár rájuk ebben a korosztályban.

- Szépen selejteztek, azonban szerintem az időeltolódás miatt érzett jet lag rányomta teljesítményükre a bélyegét. Jázmin esetében ráadásul maratonira nyúlt el a finálé, fél kettőkor kezdte el a bemelegítést, a verseny pedig este fél tízkor ért véget az esőszünet miatt. A 60 méter fölötti eredményével elégedettek lehetünk. Egyébként olyan szoros volt a mezőny, hogy a 10. és a 3. között mindössze 1.40 méter volt a különbség, tehát bárkinek esélye volt a dobogóra – értékelt Zentai Tibor.


Zentai Tibor, Csekő Miklós és Dobos Máté

Csekő Miklós szerepléséről megjegyezte, a kalapácsvető elmaradt a saját maga által támasztott elvárásaitól, hiszen a 71 méteres produkciónál jóval többre képes, ám ezért nem szabad őt elmarasztalni.

- A jövő nemzedékének sportolóit neveljük. Az a feladatunk, hogy terelgessük őket, szakmailag és emberileg megtegyünk értük mindent, amit egy edző megtehet. Az eredmény most másodlagos. A jövő bajnoka lehet Csekő Miklós is, kár lenne egyetlen viadalból kiindulni – fűzte hozzá.

Kövér Fanniról, aki az előkelő ötödik helyen végzett gerelyhajításban, elmondta még, Török Krisztián edzővel sikerült megint előre lépnie. Az idén új egyéni csúcsot is elért. A világbajnokságon önmagához képest, átlagos eredményt produkált, ám ő az a fajta a versenyző, aki ebből tanul, s aki legközelebb tudni fogja, hogyan lehet még jobb teljesítményt elérni.

- Összességében nagyon elégedett vagyok a dobóinkkal. Mindhárman döntőbe jutottak, ott kihozták magukból azt, amit adott körülmények között lehetett. Biztos vagyok benne, hogy sok szép eredménnyel ajándékoznak meg még bennünket ezek a fiatalok – zárta.