Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 24. szerda // György névnap

Mozgalmas (lesz) a VEDAC nyara

2014. július 20., vasárnap
Junior vb-n, országos- és csapatbajnokságon, valamint felnőtt Eb-n is bizonyíthatnak a veszprémi atléták. Pásztor Bence az Egyesült Államokban hódítaná meg a világot.

Pénteken négy veszprémi sportoló indult útnak az egyesült államokbeli Eugene városába, ahol július 22. és 27. között rendezik meg tizenötödik junior atlétikai világbajnokságot. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) színeiben Pásztor Bence kalapácsvetésben, Kis Gergő 800 m, Szögi István pedig 10 000 m síkfutásban méreti meg magát. A Continent Company SE még csak ifjúsági korú tehetsége, Bácskay Zsófia kalapácsvetésben áll majd dobókörbe.

– Pásztor Bence győzni megy az Egyesült Államokba, nagy ellenfele a katari világcsúcstartó, Ashraf Amgad Elseify lehet. Bencétől nyolcvan méter feletti dobást, s érmet várunk – kezdte az esélylatolgatást a VEDAC ügyvezető igazgatója, Németh Attila.

– Szögi Istvánnak 5 000 és 10 000 méteren is volt szintideje, végül utóbbi táv mellett döntött. Jelenleg a világranglista tizenkettedik helyén áll, hasonló eredményt várunk tőle a vb-n is. A 800 m mezőnye rendkívül erős. Kis Gergő esetében már az jó eredménynek számítana, ha az előfutamokból továbbjutna – tette hozzá a klubvezető, aki szerint a hosszú utazás, valamint az időeltolódás jelenthet némi problémát, azonban bízik benne, hogy a fiúk meg tudnak birkózni a körülményekkel.

Ami a nyár további programját illeti, augusztus 1. és 3 között rendezik a felnőtt országos bajnokságot, ahol Németh bajnoki címeket és dobogós helyezéseket vár atlétáitól. Emlékeztetett: a pontversenyt kiváltotta a csapatbajnokság, így nem kényszerülnek bele a pontok hajszolásába, de természetesen ettől függetlenül is ők szeretnék begyűjteni a legtöbb elsőséget.

Apropó, csapatbajnokság. A VEDAC a Pápai SE és a Keszthelyi VDSE alakulatát felkarolva az elődöntőben csak néhány ponttal maradt le az első helyről, így természetesen bejutott a szeptember 13-14-ei döntőbe. – Több sérültünk is volt, s az erőviszonyokat látva változások is lesznek a csapatban. Két kis egyesülettel álltunk össze, s így próbáljuk felvenni a versenyt a „nagyokkal”, de nyerni megyünk a döntőbe. Az első négy-öt csapat ereje nagyon közelít egymáshoz, az aktuális forma mellett a csapatösszeállítás taktikája is dönthet. Az ötven rajthelyből az első negyven számít a végelszámolásnál, s előfordulhat, hogy egy erősebb mezőnyben egy jobb versenyző eredménye kevésbé számít, mint egy másik versenyszámban – jegyezte meg.

Augusztus 12. és 17. között a svájci Zürich ad otthont a felnőtt Európa-bajnokságnak, ahol Orbán Évának már biztos helye van. Tőle döntőt, s egyéni csúcs körüli eredményt vár egyesülete. Minczér Albertnek tavalyról van Eb-szintje, nagy valószínűséggel ő is indul 3000 m akadályfutásban. Kéri Bianka 400 méteren a szintidő kiharcolásáért küzd, most nyolcszázon futott egyéni csúcsot, de edzője, Tóthné Stupián Anikó szerint számára a 400-as táv reálisabb. Fertig Fruzsina utánpótláskorú kalapácsvető elcsípheti az Eb-kvalifikációt. Pásztor Bence valószínűleg szintén meg fogja dobni a szintet, de nála több magyarnak is van jobb eredménye.

A VEDAC jövőre ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. A jubileum apropójából rangos rendezvénysorozatot tervez a klubvezetés, de ezzel kapcsolatban még nem ismertek a részletek.

Németh a létesítményfejlesztéssel, felújítással kapcsolatban elmondta: már születtek konkrét tervek. A jelenlegi elképzelés szerint a sportág teljes egészében marad a stadionban, egy kibővített futófolyosó, valamint felújított futó- és dobópálya áll majd a rendelkezésünkre. A klub bízik abban, hogy mindez a 2016-os riói olimpiáig meg is valósulhat.

forrás: vehirsport.hu