Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 28. csütörtök // Gedeon névnap

Két országos csúcs gerelyhajításban

2020. július 01., szerda
Mindkét számában, gerelyhajításban és diszkoszvetésben is új egyéni csúcsot ért el Kövér Fanni. Sportolónk ráadásul előbbi számban két új országos ifjúsági csúcsot is felállított.


A 16 éves Fanni közel került a decemberi junior világbajnokság kvalifikációs szintjéhez

Az elmúlt hetekben több dobóversenyen is részt vettek a VEDAC versenyzői. Időrendben haladva, előbb Szegeden mutatták meg felkészültségüket a sportolók. A Dél-alföldi dobó versenysorozat első állomásán diszkoszvetésben szerepeltek a veszprémiek.

A felnőttek között Mozsdényi Dávid, aki edzőként is részt vett az eseményen, nyert 49.22 méterrel. A junioroknál kettős veszprémi siker született: Stringecz Zalán 54.30 méterrel szerezte meg az aranyérmet, míg a második hely Péringer Márké lett, aki 50.25 méterig jutott.

A nőknél Kövér Fanni a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A bronzérem mellé új egyéni csúcsot ért el 48.13 méterrel. A 16 éves tehetség így nagyon közel került a decemberi junior világbajnokság kvalifikációs szintjéhez, a 49 méterhez. Látva kirobbanó formáját, szinte biztosra vehetjük, hogy hamarosan kvótát szerez ebben a számban (is).

Szentesen folytatódott a dobósorozat, ahol szintén nagyszerű VEDAC-os eredményeket jegyezhettünk fel. A férfi diszkoszvetésben ezúttal is Mozsdényi Dávid nyert, megjavítva saját szezoncsúcsát 53.91 méterre.

Junior súlylökésben Stringecz Zalán nyakába került az ezüstérem 14.45 méterrel, új egyéni rekorddal. Viszont a korcsoportja diszkoszvető számát már magabiztosan nyerte meg 54.13 méterrel, több mint 13 métert verve a második helyezettre.

Gödöllőn a gerelyhajítók adtak számot felkészültségükről. A VEDAC sportolói ezúttal is kimagaslóan szerepeltek.

Az élre kívánkozik Kövér Fanni, aki Pazar teljesítménnyel két országos csúcsot is megdöntött. Az U18-as korosztályban, 500 grammos szerrel hatodik kísérletre 55.36 méterre javította az országos rekordot. Eddig Szilágyi Réka tartotta a magyar csúcsot (55.03), amit hét évvel ezelőtt, 2013-ban ért el. Aztán felnőtt gerellyel, vagyis 600 grammossal is hatalmasat dobott Fanni, rögvest első próbálkozásra új U18-as magyar rekordot könyvelhetett el, 55.05 méterrel. Ez a csúcs eddig Frajka Xénia nevéhez tartozott, aki 21! évvel ezelőtt hajított 54.29 métert. Máhl Krisztián tanítványa természetesen mindkét számban aranyérmet vehetett át.

A VEDAC részéről a mindössze 17 éves Vígvári Kende a felnőttek között 45.43 méteres új egyéni csúccsal a hetedik lett. Saját korosztályában negyedik helyezést ért el, a 47.99 méter szintén új egyéni rekord. Az újoncoknál Földy Kornél ezüst-, Lipót Dániel bronzérmet szerzett. Mindkét fiatal szintén túlszárnyalta saját csúcsát, előbbi 39.44 méterrel, utóbbi 35.84 méterre javította a legjobbját.

A lányoknál Till Adél a junioroknál döntötte meg eddigi legjobbját, 37.08 méteres eredményével szintén hetedik helyen zárt.