Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 19. péntek // Emma névnap

Elismerték a legjobb sportolóinkat

2020. február 21., péntek
A tavalyi sporttevékenységünk alapján nyolc díjat vehetettünk a városi sportévnyitó ünnepségen.


Az Év Veszprémi Sportpillanata díj első három helyezettjét az olvasók szavazták meg

A Veszprémi Agórában rendezték a hagyományos Veszprémi Sportévnyitó ünnepséget, február 20-án, hogy az elmúlt év legjobb sportteljesítményeit díjazzák. Porga Gyula polgármester köszöntőjében elmondta, Veszprém sportélete továbbra is három fontos pillérre épül: az élsport, az utánpótlás és a szabadidősport. Több fontos sportberuházás indult meg tavaly, és indul meg idén is. Az önkormányzat a 2020-as költségvetésének 7 százalékát fordítja sport célra, ami országos szinten kiemelkedő.

Veszprém Város Sportjáért díjat vehetett át Koós-Hutás László, a VEDAC közép-hosszútávfutó edzője, aki 1982 óta tevékenykedik edzőként a veszprémi atlétikában, tanítványai minden korosztályban, egyéniben, váltóban és csapatban magyar bajnokságok sorát nyerték, 2019-ben megszerezték a mester 100. felnőtt bajnoki címét, többen nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értek el.

Tanítványai közül kiemelkedik: a világ- és Európa-bajnoki résztvevő, tizenháromszoros magyar bajnok hosszútávfutó, Berkovics Imre, a tizenhatszoros magyar bajnok közép- és hosszútávfutó Dóczi Éva, az Universiadé és háromszoros Európa Kupa győztes akadályfutó Tóth Lívia. A VEDAC gerelyhajító edzője, Máhl Krisztián, a Veszprémi Jégsport SE képviseletében kapott elismerést.


Porga Gyula és Koós-Hutás László

Tízenegyedik éve választhatja meg a sportszerető veszprémi közönség az év veszprémi sportpillanatát. Egy közös szavazófelületen, három mértékadó veszprémi hírportál olvasói adhatták le a szavazataikat: a Vehirsport.hu, a Veol.hu és az ötletgazda Hajráveszprém.hu gyűjtötte az olvasói voksokat. 2019-ben az Év Veszprémi Sportpillanata díj második helyezettje a VEDAC által május 7-én rendezett jótékonysági súlylökés lett. A II. Veszprémi Súlylökő Párbajon első alkalommal rendezett jótékonysági súlylökést a VEDAC, ahol sportolók, sportvezetők, közéleti személyiségek ragadtak súlygolyót egy jó ügy érdekében. A versenyen részt vett a sportág egyetlen magyar világbajnoka, Márton Anita súlylökő is.

A szenior sportolók kategóriában a VEDAC három atlétája is díjat vehetett át. Benes Magdolna a szenior Európa-bajnokságon kalapácsvetésben első, nehézkalapácsvetésben negyedik helyen végzett, és 2019-ben megszerezte a 20. magyar bajnoki címét. Gosztolai Mária fedettpályás világbajnok lett súlylökésben és diszkoszvetésben is, az Európa-bajnokságban súlylökésben második, diszkoszvetésben harmadik lett. Kósa Zoltán 400 méteren és 400 méter gáton is magyar bajnok lett, majd az Európa-bajnokságon 400 méter gáton ötödik, 400 méteren tizenkettedik lett.


Ovádi Péter, Gosztolai Mária, Kósa Zoltán és Benes Magdolna

A Veszprémi Judo SE szórakoztató bemutatója után az utánpótlás korú sportolók teljesítményét díjazták. Elismerték a VEDAC-os Kövér Fanni, többszörös serdülő magyar bajnok atléta teljesítményét, aki Máhl Krisztián és Mozsdényi Dávid irányítása mellett az U16 Válogatott Viadalon gerelyhajításban és diszkoszvetésben is győzni tudott.

A díjat külföldi edzőtábori tartózkodása miatt ifjabb Szathmáry Árpád, a Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnázium igazgatója vette át. Elismerték Péringer Márk tavalyi évi eredményeit, Mozsdényi Dávid tanítványa megnyerte a junior magyar bajnokságot és a Junor Liga döntőt diszkoszvetésben, valamint a junior Európa-bajnokságon a 23. helyen végzett.


Péringer Márk (balról a harmadik) eredményeit is elismerték

Felnőtt női kategóriában megosztott harmadik helyen végzett Orbán Éva, a VEDAC háromszoros olimpikon, magyar csúcstartó kalapácsvetője, Zentai Tibor tanítványa 2019-ben a Téli Dobó Országos bajnokságon ezüstérmet szerzett.


Orbán Éva és Ovádi Péter

A sportévnyitó ünnepség záró eseménye a Serényi István egykori atléta emlékét őrző kiállítás megnyitója volt. Porga Gyula polgármester elmondta, Serényi István a legjobb példa arra, hogy a sportolók hazaszerető emberek, és az ’56-os forradalom után emigrált sportember hagyatékának megőrzése a jövő fontos feladata. Serényi István emlékére 2019-ben harmadik éve rendezett emlékversenyt a VEDAC.