Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 28. csütörtök // Gedeon névnap

A sport szeretete számít

2019. december 18., szerda
Több mint 200 gyermek edz heti rendszerességgel kölyökatlétika programunkban.

- A VEDAC kölyökatlétika programjában jelenleg öt veszprémi iskola vesz részt – tájékoztatott Esső András, a VEDAC szakágaktól független utánpótlásáért felelős edzője. – A Báthory, a Deák, a Cholnoky, a Dózsa és a rátóti Gyulaffy iskolában is rendszeres atlétikai foglalkozásokat tartunk.

A Báthory iskolában Vereb Imre tartja a foglalkozásokat, és Vers Csilla is nagyon sokat segít a gyerekek felkészítésében, valamint a versenybíráskodásban is. A Dózsában pedig a tanórai keretek közt tart edzéseket Esső András kilenc osztályban, I-IV. évfolyamig. Gyulafirátóton 30-35 csemetét foglalkoztatnak, míg a Deákban 20-25 kisgyerek jár a tréningekre. Az iskolás csoportok mellett a stadionban Esső András és Szigeti Csongor edzők kezei alatt 60 gyerkőc pallérozódik.

- Ezeknek a korosztályoknak az U9, U11 és U13-asoknak szervezik meg a Sport XXI és a kölyökatlétika versenyeket. Ezeken a programokon egyáltalán nem fontos a helyezés, sokkal inkább az, hogy versenyzési élményt kapjanak a gyerekek. Ebben a korban egyébként még igen szerteágazó, sokoldalú képzést kapnak a gyerekek, hiszen a játékos edzéseken futunk, ugrunk és dobunk is. Hogy valaki ügyes, tehetséges, az már ebben a korban is tisztán látszik. Viszont hogy ez a tehetség párosul-e szorgalommal, megfelelő hozzáállással később, azt nem tudhatjuk. Mi azon vagyunk, hogy mindenkiből kihozzuk azt, amire képes, és később, az újonc kortól egy megfelelő szakági edző vezetésével a tudás kiteljesedjen – magyarázta Esső András.

A tréner szerint nagy szükség és igény lenne még az óvodás tornára is, azonban ehhez jelenleg nincsenek meg a szükséges feltételek. Brassay Réka egy kisebb ovis csoporttal foglalkozik heti rendszerességgel, remek munkát végez, ugyanakkor lenne igény további bővülésre. Az ovisokkal öt-hat évesen lehetne már foglalkozni, hiszen onnantól szabálykövetők, megértik és élvezettel elvégzik a rájuk szabott feladatokat.

- A kölyökatlétika legfőbb célja, hogy a gyerekek megszeressék és élvezzék a mozgást, hogy mindenben, az ugrásban, dobásban és futásban is, ügyesedjenek. Az újonc korosztályban pedig már szakági edzők segítik a megfelelő, hozzájuk illő versenyszám kiválasztását, amiben tovább csiszolódhatnak. Bekerülnek a Magyar Atlétikai Szövetség versenyrendszerébe, és részt vesznek a különböző korosztályos versenyeken – mondta el az edző. Addig is a helyi iskolákban rendszeresen szervez a VEDAC kölyökatlétika versenyeket, ahol szintén a mozgás megszerettetése az elsődleges cél.

Esső András hozzátette, az atlétika remek alapot teremt más sportágaknak is. Nyilvánvaló, hogy nem fog minden gyermek atletizálni és a VEDAC színeiben maradni, ám akkor is megérte foglalkozni velük, hiszen megszerették a sportot, örömet jelent nekik a mozgás, és lehet, hogy más sportágban fognak kibontakozni, amihez az atlétika kiváló alapot jelent.