Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 29. péntek // Auguszta névnap

Kétmilliós díjátadó, atlétika versennyel összekötve

2019. november 27., szerda
A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém november 27-én 2 millió forint értékben adott át hasznos sporteszközöket a májusi futóversenyen legeredményesebb diákokat felsorakoztató Veszprém megyei iskoláknak. A programot májusban szervezték a VEDAC-cal közösen.

Sajtótájékoztatóval és Kölyök Atlétika versennyel összekötve adták át a díjazott iskoláknak a II. Euronics Rotary Futónap szervezői a támogatók felajánlásából vásárolt sporteszközöket a Veszprémi Stadion futófolyosóján.

A sporteszközök között voltak TRX-ek, kosár-, futball-, kézi- és röplabdák, mezek, gimnasztika-, medicin- és jógalabdák, tollasütők, floorball-szettek és kapuk, szöges cipők és kézi súlyzók. Ezeken kívül a rotaristák sporteszközök és sportpálya felújításában is közreműködtek.

"Fuss az iskoládért!" - ezzel a felszólítással hívta veszprémi futóversenyére a résztvevőket 2019. május 19-én a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém. Az már a verseny előtti napokban borítékolható volt, hogy a tavalyi, nagy sikerű futónap háromezres létszámát is megdönti az idei rendezvény, ugyanis a 14 előnevezett iskola aktivitásának köszönhetően összesen 3286 fő előnevezés érkezett, valamint lehetőség volt helyszíni nevezésre is az 1911 méteres Rotary Futamra és a 10 kilométeres VEDAC Futamra egyaránt.

A reggeli szakadó eső sem riasztotta el az idén már több, mint négyezer lelkes résztvevőt, akik a vihart követően szikrázó, kora nyári napsütésben az Euronics veszprémi áruházától indulva futották végig a felkészültségüknek megfelelő távok valamelyikét.

- A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület legfontosabb céljai közé tartozik többek között az egészség megőrzése, a rászoruló és tehetséges fiatalok támogatása, a környezetvédelem és a közösségfejlesztés – mondta Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület elnöke.

– Ezért még tavaly megkerestük a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubot (VEDAC), hogy egy olyan programot szervezzünk közösen, melynek az értékei között megjelenik a helyi közösségek építésének fontossága, illetve a közösség összetartó erejének növelése az együttesen megélt élmények által. Az egészséges életmód példamutatásának fontossága, a családi értékek képviselete és az egymás iránti odafigyelés gondolata mind-mind a fiatalok egészségének támogatását szolgálja. A projekttel érintett célközönség a megyei jogú város és a Veszprémi járás településeinek 5-20 éves korosztályához tartozó gyermekek és fiatal felnőttek (óvodások, iskolások, tanulók), valamint a családok – emelte ki Hartmann Péter, az egyesület elnöke.

- A futóversenyeknek korábban is volt már hagyománya Veszprémben, ezt gondoltuk újra, és némi korszerűsítés után idén már második alkalommal hirdettük meg a „Fuss az iskoládért!” versenyt az iskolák sportszer-beszerzésének támogatására – fogalmazott Pató Sándor, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és a VEDAC elnökségi tagja.

- Olyan sporteszközöket vásároltunk, amikre ténylegesen szükségük van, ezért azokat a VEDAC szakmai igazgatjának szakértő segítségével a helyi testnevelő tanárokkal együtt választottuk ki. Boldogok vagyunk, hogy idén már több, mint négyezer jelentkező adta le a nevezését. Terveink között szerepel, hogy az Euronics-Rotary Futónap a 2023-as évben Európa Kulturális Fővárosaként működő Veszprém és Balaton régió egyik meghatározó, közösségteremtő pillére legyen. Ezért a rendezvény folyamatos fejlesztésén dolgozunk a támogatóinkkal közösen.

Ovádi Péter, a térség önkormányzati képviselője megköszönte a Rotary Club Balatonfüred-Veszprémnek az aktív társadalmi szerepvállalását, külön kiemelte, hogy a gyerekek felkarolása és az iskolák támogatása egy nagyon fontos és üdvözítő cél.

- A kétmillió forint sportcélú támogatási lehetőség kellő motivációt jelentett, az iskolák, elsősorban a testnevelő tanárok mozgósították a diákokat, hisz minden befutó támogatni tudta a saját iskoláját – erről már Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást.

– Ezt a komoly támogatást idén már második alkalommal sikerül átadni, és a hagyomány folytatásaként a jövő évi programot már elkezdtük tervezni. Veszprém igazán sportos város, több mint ötven sportegyesület működik itt, s nagyon szerteágazó mozgásformák űzhetők. A májusi futóversenyre sem csak atléták jöttek el, hanem kézilabdások, futballisták, sőt küzdősportosokat is láttam. A legjobban mégis a sok-sok amatőr futónak, a gyerekeknek és a családoknak örültünk, akik közül sokan nem mozognak rendszeresen, de bízunk benne, hogy – a futónapnak is köszöhetően – kedvet kapnak a sporthoz. A mozgás örömének a népszerűsítésével közvetve az összes helyi klubot, a veszprémi sportélet népszerűsítését támogatjuk. Nem kell mindenkinek atlétának lennie, az a fontos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb, örömet okozó mozgásformát. Az atlétika pedig minden sportág alapja, sokak számára egy remek továbblépési lehetőség. A VEDAC-nak a sok népszerű rendezvénye közül ez volt idén is a legnagyobb létszámú eseménye, büszkék vagyunk rá, hogy a rotaristákkal közösen egy folyamatosan növekvő színvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani az embereknek. Egy hatalmas csapatmunka volt a verseny megrendezése, köszönettel tartozunk a 138 fős lebonyolító csapatnak és a támogatóinknak.

A VEDAC részéről az eszközök beszerzését Török Krisztián szakmai igazgató koordinálta. A felújítások közül még a Deák iskola távolugró gödrének és nekifutójának felújítása várat magára, mellyel a kedvezőtlen időjárás miatt kellett várni. Ezt a projektet a VEDAC edzője, Szemán János valósítja meg, aki civilben az építőipar több területén rendelkezik jelentős tapasztalattal.

A sporteszközöket Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Czuppor Gergő, a Meló-Diák igazgatósági tagja és Karcagi Péter, a Balatonfüred-Veszprém Rotary Club elnöke adta át.

A Fuss az iskoládért! mozgósítási versenyt ebben az esztendőben a Gyulaffy általános iskola nyerte, 600 ezer forint értékben kapott sportszervásárlási lehetőséget. A második Botev iskola 400 ezer forint, míg a harmadik Báthory iskola 200 ezer forint értékben vehetett át sportszereket.

A szervezők és támogatók jóvoltából ugyancsak 200 ezer forintos sportszervásárlási utalványt nyert a Lovassy gimnázium, illetve a Jendrassik szakképző intézmény. A felsőörsi Malomvölgy, a veszprémi Bárczi, a Dózsa, a Simonyi, valamint a Deák iskolák 100-100 ezer forint értékben költhettek sportszerekre, eszközökre, felújításra. Új elem volt az idei évben, hogy a támogatás egy jelentős részét sorsolással döntötték el, így az összlétszámuk minimum 10 %-át mozgósító általános iskolák (középiskolák esetében 5 %) mindegyikének volt esélye nyerni, kompenzálva ezzel az iskolai létszámok közötti jelentős különbségeket.

A 2.000.000 Ft sportcélú támogatást eredményező tömegfutás mellett a profik 10 kilométeren mérhették össze tudásukat. A táv első helyezettje Koszár Zsolt, a VEDAC hosszútáv-futója lett, de gyakorlatilag mindenki nyert, aki részt vett az Euronics-Rotary veszprémi futónapján.

A díjátadót követően egy hangulatos Kölyök Atlétika versenyt rendeztek, ahol az iskolák nyolcfős csapatokban, öt versenyszámban mérhették össze tudásukat. A gyerekek csokit, oklevelet és hangulatos, sportos programot kaptak ajándékba.

Fotó: Wolf Attila