Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 28. csütörtök // Gedeon névnap

Remekül szerepelt Gosztolai Mária

2017. július 03., hétfő
Három ezüstérmet szerzett Gosztolai Mária, veterán sportolónk a szeniorok World Masters Games elnevezésű olimpiáján.

A veterán sportolók olimpiáját négyévente rendezik meg. Idén az új-zélandi Auckland fogadta a 90 ország 28 ezer résztvevőjét. Veszprém megyét és a VEDAC-ot Gosztolai Mária képviselte. A 65-69 évesek korcsoportjában három számban tette próbára tudását. Saját bevallása szerint titkon az aranyéremért utazott, ám végül mindhárom számban a második helyet érdemelte ki. Ez persze semmit nem von le a teljesítményéből, elképesztő elszántsággal készült, és óriási csatát vívott mindegyik számban a minél fényesebb medáliáért.


Gosztolai Mária az olimpiai dobogón (balról az első) látható a diszkoszvetés után Fotó: Facebook

Diszkoszvetésben 27 métert ért el, itt a német rivális, Margareth Tomanek előzte meg, aki 28,53 méteres dobással nyert. A német nehéz kalapácsban is megelőzte magyar vetélytársát, az aranyéremhez 13,20 méter kellett, Gosztolai Mária 11,21 méterig jutott. A szer egyébként 5,45 kilogrammot nyomott, ezért hívják nehéz kalapácsnak. A veszprémi sportoló jövőre már a 70-74 évesek között versenyez, a német hölgy viszont most töltötte be a 65-öt, s ilyenkor ez a pár év méterekben mérhető.

Mária indult még súlylökésben is, ahol a litván Geno Kazlauskiene nyerte a számot 10,69 méterrel, Mária viszont az előkelő második helyen végzett 8,96 méterrel.

- Csodálatos tizennégy napot töltöttem a távoli szigetországban. Az idegenvezető segítségével bebarangoltuk az egészet. Az emberek barátságosak, mosolygósak, nincs rohanás, mindenkiből nyugalom sugárzik. Sok, kint élő honfitársunk is megerősített ebben a véleményben minket - mesélte Mária.

A veterán sportoló elmondta még, a városnak és az egyesületének nagyon hálás, óriási segítséget nyújtottak abban, hogy részt vehetett ezen a csodás világeseményen. A gyűjteményéből továbbra is hiányzik a veterán olimpiai arany. A következő szeniorolimpiát 2021-ben rendezik Japánban, Kansai városában. Szeretne oda is eljutni, és végre feltenni csodás pályafutására a koronát.